Landschaft an der Lessingstra├če

Tijdens IPIHAN#11 in Meuselwitz (Duitsland), had ik de beschikking over de begane grond van een voormalige bakkerij met een afmeting van ongeveer 20 bij 25 meter. De vloer was bezaaid met bergen steenwol, vermoedelijk gebruikt voor warmte isolatie van de immense ovens die er voorheen brandden.

Mijn opkomende liefde voor Land Art zag in deze puinhoop een landschap en in drie weken heb gezocht naar hoe ik mezelf moest verhouden tot dit landschap, hou ik het kon aanpassen, veranderen en me eigen maken en hou ik er kunstmatige ingrepen in kon maken.

Uiteindelijk resulteerde dit in een grote landschappelijke installatie, waarbij bergen zijn verplaatst en gemaakt, een paden gebaand door het landschap. Twee architectonische ingrepen binnen het ‘natuurlijke’ landschap, complementeerde de installatie. Beide zijn gemaakt van materialen die ter plekke zijn gevonden of gemaakt. 

Aan een zijde van de installatie is een hoekmarkering gemaakt, bestaande uit TL buizen, nog afkomstig uit de DDR tijd, toen de bakkerij op volle toeren draaide. 

In een grote nis, rechts van waar je ruimte betreedt, staat op de muur een grote houtskool tekening, gemaakt van zelf gebrand houtskool, van takken gevonden op de binnenplaats van het complex. De vorm van de tekening is dezelfde als de plattegrond van de ruimte waarin de installatie zich bevindt. Dit onderdeel van de installatie (Karftwerk) refereert direct aan de grote energie centrale Lippendorf, die in de wijdse omtrek tussen Leipzig en Meusselwitz het landscap domineert. 

Kraftwerk

You can purchase ‘Kraftwerk’ as a photographic work of 50 by 75 cm in a black oak frame of 60 by 90 cm. Send me an email if you’re interested.